Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото за избора на нов шеф на БНТ бе отложено

Съдебното дело за резултата от последния засега конкурс за избор на нов директор на БНТ се провали, след като един от кандидатите, спортният журналист Сашо Йовков, който се явява подчинен на все още действащия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, не се яви на заседанието. Йовков поиска да участва лично в процедурата, но вчера (31 август) той е представил болничен, поради което не се яви в Административен съд-София и делото беше пренасрочено за 15 септември.

Както е добре известно, Кошлуков запази поста си, защото СЕМ така и не можа да формира мнозинство за избор на нов директор. На процедурата имаше общо 8 кандидати (заедно с Кошлуков). Три пъти СЕМ обаче не успя да избере директор на БНТ и така засега Кошлуков остава. Съществен правен въпрос е как СЕМ не си свърши работата, след като по закон би следвало да формира колективна воля. За проваления избор основна роля изигра Габриела Наплатанова, едно от лицата на bTV в близкото минало. Тя е от квотата на президента и гласува "въздържал се", като заяви, че иска да подкрепи Венелин Петков, но ще се въздържи, за да няма спекулации за пристрастие понеже двамата са работили в bTV.

Що се отнася до неявяването на Йовков, буквално до 30 август той беше основен коментатор на Световното първенство по волейбол и по-точно мачовете на България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във