Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото за несъстоятелност на КТБ - на 24 ноември, призовани са КТБ, БНБ, СГП и ФГВБ

С определение от днес, 17 ноември 2014 г., съдът насрочи делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ за 24 ноември от 10.30 часа.  За съдебното заседание, което ще се проведе при закрити врата, са призовани КТБ, БНБ, СГП и Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

До производствоjf по несъстоятелност се стигна, след като на 6 ноември 2014 г. БНБ отне лиценза на КТБ. Още на следващия ден Централната банка внесе в СГС искане за откриване на производство по несъстоятелност на кредитната институция. На 10 ноември чрез системата за случайно разпределение на дела за съдия докладчик е избрана съдия Калина Илиева. Само ден по-късно тя си направи отвод. За решението й е натежал фактът, че е командирована от СРС, поради което би могло да се накърни безпристрастното разглеждане на делото. Отводът е с оглед избягване на такива съмнения. Отново чрез системата за случайно разпределение, делото е било разпределено на съдия Иво Дачев.

От Фонда за гарантиране на влоговете трябва да назначат синдици в банката.

Преди това двамата най-големи акционери в КТБ - фирма "Бромак" на бившия председател на НС на банката Цветан Василев и фирмата "Бългериън Акуизишън къмпани", контролирана от Оманския резервен фонд, са подали молби по делото по несъстоятелност. По този начин те изпълняват разпореждането на Закона за банковата несъстоятелност, който дава право на акционери, които притежават над 5 на сто дял, да бъдат страни по делото за фалита.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във