Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото за смъртта на 20 човека край Своге започва по същество

Днес, в разпоредително заседание, състав на Софийския окръжен съд реши делото за катастрофата с автобус край Своге, при която бе причинена смъртта на 20 лица, да започне по същество. Съдът определи, че няма основания за прекратяване или за връщане на делото. Той мотивира решението си с това, че в хода на досъдебното производство, водено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-София, не са допуснати съществени процесуални нарушения, не са налице и други обстоятелства, които да се явяват пречка за започване на съдебния процес.

Подсъдимите по делото са шестима. Шофьорът на автобуса - Г.Г., е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и при условията на независимо съпричиняване с Б.И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П. е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от едно лице, като случаят е особено тежък. Останалите подсъдими са привлечени към наказателна отговорност за това, че през 2014 г. на път II-16 „Мездра - Елисейна - Своге“, са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 „Своге - Нови Искър“, Участък 3.

По досъдебното производство са разпитани над 100 свидетели и експерти.

Софийският окръжен съд насрочи делото за разглеждане на 18 май 2021 г., като определи и резервни дати за следващи заседания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във