Параграф22 Daily

§22 Новини

Делото за взривовете край Петолъчката тръгва октомври

Делото за взривовете край пътния възел Петолъчката е насрочено за 14 октомври. То ще се гледа от Ямболския районен съд, където вече е внесен и обвинителният акт.


Силна експлозия избухна на 5 юни м. г. в склад за обезвреждане на боеприпаси на фирма Берета трейдинг, разположен между Петолъчката и стралджанското село Лозенец. Първоначалният взрив бе последван от вторични експлозии. 18 души пострадаха, а трима загинаха. Нанесени са имуществени вреди на складове за боеприпаси, на жилищни и стопански сгради и на насаждения за около 62 милиона лева, е посочено още в обвинителния акт. По делото са разпитани около 200 свидетели, извършени са три ДНК-експертизи, три съдебно-медицински експертизи и комплексна технологична експертиза.


Обвинени за инцидента са собственикът на фирмата, стопанисваща базата за утилизация на боеприпаси, Десислав Делев и изпълнителният директор Иван Пеев. Според прокуратурата, двамата като длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества.


Председателят на Районния съд в Ямбол Васил Петков съобщи, че заседанията са насрочени за три поредни седмици. Наблюдаващи прокурори са Георги Ханджиев и Милен Божидаров, съобщи БТА.


Предвиденото в закона наказание е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във