Параграф22 Weekly

§22 Новини

Делът на лошите заеми в Китай е нараснал

Необслужваните заеми възлизат на 9,6 млрд. долара през първите два месеца на тази година спрямо 16 млрд. долара за цялата 2013 г., според China Business News.


Бизнес средата през тази година е трудна и сложна, след като кредиторите имат проблем с качеството на активите, ликвидността и лихвените маржове, коментира ръководителят на Huarong Asset Management Лай Сяомин.


Според днешно изявление на PricewaterhouseCoopers съотношението на лошите заеми за десетте най-големи публично търгувани банки в Китай се е повишило с 0,06 процентни пункта през миналата година до 0,99%.


Забавящата се китайска икономика направи трудно за заемателите да изплащат дълговете си, увеличавайки лошите кредити в девето поред тримесечие към края на декември до най-високите нива от 2008 г.


"Икономическите данни са доста разочароващи, като рискът за изплащане на дълговете расте сред много сектори заради слабото търсене", посочва Рейни Юан, анализатор в Masterlink Securities. "Банките ще бъдат засегнати в такава среда, но мениджърите на лоши активи ще се възползват, тъй като могат да натрупват повече лоши заеми."

Facebook logo
Бъдете с нас и във