Параграф22 Daily

§22 Новини

Демерджиев го удари на бъзик, дава три генератора на РСМ

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев  иронично коментира причините, с които македонските власти обясниха затварянето на граничния пункт "Деве баир" и възпрепятстването на стотици българи да почетат паметта на Гоце Делчев на церемонията в Скопие. "Аз информирах вътрешния министър на РСМ Оливер Спасовски, поискал съм причините, поради които беше възпрепятствано нашето влизане в страната и тъй като първата ми изтъкната причина бе липсата на ток, днес придвижвам три генератора към трите пункта, за да има ток. Дал съм му ясни индикации, че всички други проблеми, които срещат от техническо естество, ще им бъде помогнато да бъдат преодолени", заяви Демерджиев.

Той разкри, че в началото на миналата седмица е поискал от македонските власти да се спре с възпрепятстването на двустранните ни отношения. "Имах уверението, че българските граждани ще могат спокойно да почетат паметта на Гоце Делчев, но това не се изпълни. Над 40 минути бяха проверявани и полицейските сили, които ме придружаваха на събитието", заяви Иван Демерджиев.

В края на тази седмица Демерджиев ще има среща с македонския си колега в Делчево. „Поддържаме комуникацията, но много ми се иска македонската страна да разбере, че пътят към Европа и добросъседските отношения минават през действия, а не през думи. Към днешна дата действията не съответстват към думите, когато това се преодолее, можем да говорим за напредък в отношенията ни", коментира още Иван Демерджиев.

„Нямам нито едно доказателство от страна на РСМ, че на границата е имало заплаха от българска страна. Един от принципите на ЕС е свободното движение на хора, а те нямаха никакво основание да пречат на българите да стигнат до мястото и да поднесат цветя и да се върнат обратно. Отправих покана и към Спасовки заедно да отидем, но ми бе отказано.

Правилното европейско поведение е това, което правим ние, всичко останало - конфронтацията и напрежението е ненужно", допълни още Иван Демерджиев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във