Параграф22 Daily

§22 Новини

Демерджиев и Кьовеши обсъдиха разширения кръг институции с право да сезират Европрокуратурата

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха на онлайн среща министърът на правосъдието Иван Демерджиев и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Акцентът в нея са били предприетите по инициатива на правосъдното ведомство действия за разширяване на кръга на институциите, които могат да сезират Европейската прокуратурата.

Това разширяване стана факт след предишен разговор на Демерджиев, но в качеството му на заместник министър, с Лаура Кьовеши, когато тя направи изненадващо посещение в София заради непопълнената българска квота за европейски делегирани прокурори. Преди дни стана ясно, че, освен прокуратурата, директен контакт с офиса на Европейския главен прокурор ще имат и Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, както и че се разширява и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

Според Кьовеши преките сигнали от полицията, Гранична полиция и Агенция „Митници“ ще подобрят не само сътрудничеството между Европейската прокуратура и българските институции, но и качеството на делата. Цитирана от правосъдното министерство, тя е казала, че сътрудничеството с България е много добро, но в началото е имало известен проблем с това, че всички дела е трябвало да минават през прокуратурата. Резултатът бил „само малки дела“.

„Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления“, е казала по време на онлайн срещата Лаура Кьовеши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във