Параграф22 Daily

§22 Новини

Ден на отворените врати в Съдебната палата - Бургас

Ден на отворените врати в Апелативен район – Бургас ще се проведе на 15 април от 10 до 16 часа в Съдебната палата. Представени ще бъдат Апелативен съд Бургас, Апелативна прокуратура Бургас, Окръжен съд Бургас, Окръжна прокуратура Бургас, Районен съд Бургас и Районна прокуратура Бургас, като събитието е част от проекта „Укрепване на капацитета на ВСС за по-добро управление на комуникационните процеси и повече прозрачност в дейността на съдебната система“, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“.

Целта на „Дните на отворените врати”, които ще се проведат в петте апелативни района на страната и ВСС, е да бъде предоставена непосредствена възможност гражданите да се запознаят, на място, с дейността на институциите в съдебната система, както и да получат достъпна и разбираема информация за структурата на съдебната система, вкл. за ролята и функциите на ВСС.

На официалното откриване на Деня на отворени врати в Апелативен район – Бургас ще присъства Юлиана Колева, член на ВСС и председател на Комисията по правни въпроси.
Ще бъдат обявени победителите от Апелативен район-Бургас в конкурса за есе „Познатата и непозната съдебна власт“, в който се включиха ученици от градовете – Бургас, Несебър, Поморие, Средец, Сливен и Ямбол.

Програмата предвижда съдия Емилия Нашева – заместник –председател на Апелативен съд Бургас и прокурор Йовита Григорова – говорител на Апелативна прокуратура Бургас да изнесат лекция пред ученици на тема „Съдебният контрол – три и двуинстанционни дела, контрол на съдебните актове“ .

Студенти по „Право“ на Бургаския свободен университет ще участват в симулативен процес подготвен със съдействието на магистрати от Окръжен и Районен съд Бургас.
„Професията на магистрата“ е тема на организиран дебат, в който ще участват студенти от „Правната клиника“ на Бургаския свободен университет. Модераторите – съдии и прокурори, ще провокират участниците да навлязат в тънкостите и проблемите на професиите, да осмислят плюсовете и дефицитите при упражняването им.

Актуалните въпроси за случайното разпределение на делата, за работата на съдилищата и за съдебната реформа е темата на работна среща, която ще ръководят председателите на Окръжен съд Бургас Боряна Димитрова, на Районен съд Бургас Яна Колева, на Административен съд Бургас Таня Евтимова и говорителят на Апелативна прокуратура Йовита Григорова.

Към гражданите в пенсионна възраст е насочена лекцията „Разследване и разкриване на телефонни измами. Превенция на този вид престъпления“. Тя ще бъде изнесена от административния ръководител на Районна прокуратура Бургас Иван Кирков.

В рамките на Деня на отворени врати посетителите в Съдебна палата Бургас ще наблюдават информационни видеоклипове за съдебната система, предоставени от Висшия съдебен съвет.

В Съдебната палата ще бъде представена и документална изложба “100 години Районен съд Малко Търново“, създадена по повод миналогодишния му юбилей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във