Параграф22 Daily

§22 Новини

Депозанти в банките от финансова група „Лайф“ са изтеглили за седмица 10 млрд рубли

Паникьосани вложители в кредитните институции от банковата група „Лайф“ са изтеглили само за миналата седмица от тях колосалната сума от 10 млрд. рубли, съобщава banki.ru като се позовава на свои добре информиран източник.

„Общо бяха поискани – и получени, около 10 млрд. рубли в цялата банкова група“, отбелязъл източникът и допълнил, че за последните два дни се наблюдава силен спад в скоростта, с която се теглеха парите от засегнатите от кризата с ликвидността трезори. Освен това редица заявки за теглене на пари кеш или за прехвърляне по безкасов начин на ресурс в други влогонабиращи институции са били вече анулирани, след като стана ясно че Централната руска банка ще санира ускорено петте закъсали с ликвидността трезори от група „Лайф“.

Депозитната основа, формирана от населението и фирмите в закъсалите ВУЗ-банк, Газенергобанк, „Солидарност“, „Експрес-Волга“ и „Пойдьом!“ е достигала към 1 юли тази година около 80 млрд. рубли. Следователно, само за една седмица, паникьосаните вложители са изтеглили общо от петте кредитни институции близо една осма част от депозитната им основа от преди кризата.

По-рано бе съобщено, че Централната банка на страната ще проведе процедурата по санирането на петте банки от група „Лайф“ с помощта на ТБ „Росийски капитал“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във