Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутатите дадоха по-лесен достъп до документи за чужденци с български произход

Чужденците с български произход ще получат улеснен достъп до български документи за самоличност. Това е възможно след като народните представители приеха на първо четене промени в Закона за българските лични документи. Предлаганите промени имат за цел да въведат специфична категория лични документи с удостоверяваща и оправомощаваща функция. Става въпрос за карта на лице от български произход. Тя трябва да удостоверява самоличността и правото на пребиваване на територията на България.

Измененията са внесени от "Обединени патриоти",  "за" гласуваха 102 народни представители, "против"-23 и "въздържали се" -4. Целта на това изменение е да се даде правна регламентация на предвидения с проекта специален статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени извън територията на Република България и на тези, които са родени тук, но са напуснали страната.

Според опозицията от БСП законопроектът е опит за внос на работна ръка. Съжалявам много, но България ще изпитва недостиг на работна ръка, докато има ниско заплащане. Дайте да го кажем това и да се разберем веднъж завинаги, заяви депутатът от левицата Тодор Байчев. Забелязвате какъв наплив има за народни представители, където заплащането е добро, ако българският работник, служител и всяка една кариерна професия получава едно добро възнаграждение, тя няма да страда от липса на работна ръка. Трябва да работим и мислим в посока на повишаване на възнаграждението на работниците и служителите, допълни той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов се изказа в подкрепа на промените. Според него с това изменение Законът за българските лични документи ще се превърне в  сериозна крачка при решаването на демографските проблеми на България. "От една страна нуждата от такъв закон се определя от нуждите на пазара на работна ръка, недостига на квалифицирани специалисти, което за съжаление нашата образователна система и като цяло образованието не може да гарантира и предостави. Вторият аспект е демографският", заяви той. Симеонов подчерта, че това е последователна политика на "Обединени патриоти".

Според лидера на НФСБ вече има подобна практика в Европа. "Този режим е въведен основно в Полша, където в резултат на тези облекчения е обезпечена работна ръка в размер на над 1 млн. човека. Защо казвам работна ръка, а не поляци? По-голямата част от тези хора нямат полски произход", заяви той. Симеонов поясни че в момента наши сънародници в Украйна отиват да работят в Полша, вместо в България.

 

В началото на пленарното заседание пък 39-годишният Георги Александров стана новият депутат от парламентарната група на „Обединени патриоти". Народният представител, който е част от НФСБ и е избран от Варненския избирателен район, положи клетва в първото за новата пленарна сесия заседание на парламента. Той заема мястото на покойния Валентин Касабов, който почина на 17 декември миналата година след усложнения в болница, загубвайки битката срещу COVID-19. Николова: Удостоверението за български произход създава корупционни практики Николова: Удостоверението за български произход създава корупционни практики Удостоверението за български произход създава проблеми и съмнения за евентуални корупционни практики. Това каза вицепремиерът Марияна Н... Прочети повече Георги Александров е журналист по професия, като през 2008 г. е част от екипа на телевизия „СКАТ“.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/na-pyrvo-chetene-lesen-dostyp-do-lichni-dokumenti-za-bylgarite-po-proizhod-news_1547295.html
© Actualno.com

Facebook logo
Бъдете с нас и във