Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутатите изслушаха прокуратурата, МВР и ДАНС за цигарената фабрика в с. Труд

Главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Иван Гешев, МВР-шефът Младен Маринов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, представители на Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“ участваха в изслушване, организирано от Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Поводът за изслушването е последната специализирана операция под ръководството на Специализираната прокуратура с участието на МВР, ГДБОП, ДАНС и Агенция "Митници", при която бяха разбити фабрика за производство на нелегални цигари в село Труд и цех за рязане на тютюн в село Ръжево Конаре.

Председателят на комисията Емил Димитров- Ревизоро специално подчерта успешните съвместни действия на прокуратурата, МВР, ДАНС и митниците за разкриването на незаконните фабрики в Труд и Ръжево Конаре. Според него те са реално продължение на последните приети законодателни промени за борбата със сивата икономика и контрабандата в тютюневия сектор. В противодействието на производството на незаконни цигари обаче има още какво да се направи, заяви Димитров. Парите не спят, каза той и посочи, че въпреки успешните операции от миналата година срещу нелегални фабрики за цигари в Карнобат и Дупница, се появи нова в село Труд. Необходима е превенция и още повече контрол, заяви Ревизоро.

За показани резултати в овладяване на сиви сектор и противодействие на контрабандата председателят на комисията Емил Димитров връчи и специални плакети на главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Младен Маринов и финансовия му колега Владислав Горанов.

Обвинител №1 бе впечатлен от формулировката "за рационално и проактивно поведение в борбата с контрабандата" за наградата. Той подчерта, че без работата на депутатите едва ли противодействието на този вид престъпност би имала такива успехи. С промените в Наказателния кодекс, въвеждането на регистрационен режим за производители и вносители на машини за тютюневата промишленост, новите законови регламенти, отнасящи се до горивата и акцизните стоки, вече имаме адекватно законодателство, посочи Цацаров.

Обвинител №1 коментира капацитета на разбитите фабрики в Труд и Ръжево Конаре. По данни на прокуратурата цехът в Ръжево Конаре е бил с капацитет 2 тона тютюн на час, а фабриката в Труд - 2000 цигари в минута. 180-200 млн. лева е щетата за фиска на годишна база само от едната поточна линия във фабриката, пресметна заместник-главният прокурор Иван Гешев. От фабриките, разбити миналата година, щетата за държавния бюджет е била 500 млн. лева, допълни той. Материалните активи и готовата продукция, открита в цигарения завод в с. Труд, за на обща стойност 25 млн. лева, обяви той. 

Вътрешният министър Младен Маринов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев бяха единодушни, че последният успех в борбата с контрабандата е резултат от прекрасното взаимодействие между всички компетентни институции. МВР-шефът изтъкна, че в рамките на международния обмен и сътрудничество са били проведени подобни операции срещу нелегални фабрики за цигари на териториите на Испания и Гърция.

Финансовият министър Владислав Горанов се похвали, че благодарение на ефективните действия срещу сивата икономика и контрабандата от края на 2014 г. до края на 2019 г. приходите в бюджета са нараснали с 50 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във