Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутатите изслушват кандидатите за шеф на КПКОНПИ

Според Симеон Найденов /вляво/ най – важно е комисията да спазва прозрачност и безпристрастност в работата си

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание започна изслушването на кандидатите за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Сотир Цацаров и Симеон Найденов от “Воля“. Номинираният от партията на Веселин Марешки кандидат благодари на всички, които са му гласували доверие и заяви, че концепцията му за работа на КПКОНПИ е много кратка. Според него най – важно е комисията да спазва прозрачност и безпристрастност в работата си. Нужно кадровата компетентност на КПКОНПИ да се увеличи и да се назначат нови кадри с по-адекватно заплащане. Антикорупционната култура на хората трябва да се засегне в училищата и в университетите,  освен това трябва да бъдат променени данъчните декларации за имущество и обясни, защото са усложнени, заяви Найденов.

„За мен е от важно значение осигуряването на държавна политика в областта на превенцията на корупцията. Това е важно и изискуемо условие за правилната работа на тази комисия“, каза още Найденов.

Досегашният главен прокурор Сотир Цацаров беше представен от народния представител от "Обединени патриоти" Емил Димитров. Той заяви, че Цацаров винаги е бил добре подготвен при неговите изслушвания в периода, когато заема длъжността главен прокурор на Република България. Ревизоро напомни неговите възможности във времето, когато заема различни ръководни длъжности и доброто му взаимодействие с КПКОНПИ.

Самият Цацаров скромно заяви, че няма какво да допълни към представената от депутата негова биография и също благодари за доверието, което е получил. Той обясни, че в неговата концепция има няколко стъпки за работа на КПКОНПИ. "Нямам самочувствие обаче, че с избора ми Комисията ще започне да работи от момента на моето избираме", заяви настоящият главен прокурор. „Важното е, че има много положителни неща, които са направени до момента“, каза Цацаров. Според него задължително трябва да се доразвие доброто, случило се в комисията. Според него не може да се търси и да се иска промяна в дейността на КПКОНПИ без да се направи промяна в структурата на Комисията. „Без решителни действия вътре в комисията не може да се очакват каквито и да е било резултати и затова предлагам членовете да имат конкретни задължения“, обясни той. По думите му трябва да се намали централизацията на председателя на КПКОНПИ. „Комисията е колективен орган и работата на членовете не трябва да бъде пренебрегвана. За мен е смущаващо нормативното закрепване на броя на администрацията. Общата численост на администрация по правилник е 482. Тази администрация е прекалено голяма. В същото време фактът е, че броят ѝ е закрепен в поднормативен акт“, посочи още Цацаров. Той изтъкна, че предвижда преценка на натовареността на съответните отдели. „При всички случаи относно административната структура на Комисията очевидно налага предприемане на незабавни действия за създаването на нов проект за правилника ѝ, в който всички тези недостатъци да бъдат премахнати, нов механизъм за проверка на почтеност на служителите, нови правомощия на инспектората“, изтъкна още Цацаров.

Той заяви, че е редно да има и ежедневен медиен мониторинг, защото от даден източник може да се получат много данни. Това, разбира се, ще наложи структурни промени, каза Цацаров.

Относно имотните декларации настоящият главен прокурор заяви, че всяка година включително и той е поставен пред въпросите защо дадено нещо се декларира и защо не. Затова неговата първостепенна задача, обясни Цацаров, ще бъде точно този въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във