Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутатите изслушват вътрешния министър за тефтерчетата

Парламентът изслушва вътрешния министър Веселин Вучков за изчезналите тефтери на Филип Златанов. МВР не може да даде отговор на най-важните въпроси, каза ВучковПредложението беше направено от Десислав Чуколов и група народни представители от „Атака”. От партията поискаха освен Вучков, да бъде изслушан и главният прокурор Сотир Цацаров. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче заяви, че Цацаров не може да бъде изслушан и предложи да бъде изслушан само Вучков.Предложението бе прието с 94 гласа „за”, 81 „против” и 11 „въздържали се”.Изслушването се излъчва пряко по БНТ и БНР.

Не ми е ясно кой и защо е избрал Стефан Бенчев да прави експертиза на тефтерчетата на Филип Златанов. Това отговори от парламентарната трибуна вътрешният министър Веселин Вучков на въпрос на депутатката от "Атака" Магдалена Ташева. Тя попита защо този пенсиониран криминалист е бил определен за тази толкова важна експертиза и защо не е избран криминалист от института на МВР.Не мога да кажа дали ще бъдат разпитани служители на МВР и г-н Бенчев. Ще ви моля да предпазите и вътрешното министерство от интерпретации. Нека прокуратурата направи проверка, за да се разбере каква е истината по случая. Преценка на прокуратурата е какви следствени действия да се извъшват, каза още министърът по време на парламентарния контрол.

"За добро или за лошо, МВР не може да даде отговор на най-важните и големи въпроси по този случай, който представлява изключителен интерес през последните дни. Това, което мога да направя е да споделя хронологията, която има в МВР", заяви Вучков, цитиран от медиите. Той уточни, че разбрал за случая от медийна публикация и първото, което направил, бил да разбере дали вещото лице е служител на МВР. Оказало се, че не е, но е бивш. През 2007 г. той е напуснал поради право на пенсия.

 "Информацията за тефтерите не се съдържа в МВР, а в прокуратурата и съда. Последващото разследване не се ръководи от МВР", подчерта Вучков. Той изтъкна, че изрично е разпоредил на шефа на столичната полиция да съдейства с всичко възможно на прокуратурата, като например веднага са потърсени записи от камери в района.

Междувременно бившият вътрешен Цветан Цветанов коментира пред БНТ, че ГЕРБ нямат интерес от изчезването на тефтерчетата.  "Знаете ли колко имена започват с инициалите Ц.Ц.? Вие сега правите внушения, не бе ли това един сценарий да се ликвидира ГЕРБ? Аз не се припознавам с тези инициали", категоричен бе той.Заради скандала прехвърчаха искри между главния прокурор и правосъдния министър Христо Иванов, който заяви, че решението на казуса ще има значение за доклада на Европейската комисия за съдебната реформа у нас.

Експертът Стефан Бенчев, от чиято чанта изчезнаха двете тефтерчета на Филип Златанов, заяви пред БНР, че следовател е знаел за кражбата, преди информацията да добие публичност. След като първоначално подал сигнал на тел. 112, а на следващия ден и жалба в 6-о РПУ, вещото лице се свързал със следовател.  "Следователят по делото беше в командировка по това време, така че съм контактувал с друг следовател от Следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Това стана, преди да излязат публикациите в медиите", обясни Бенчев. Той каза още, че е описал подробно инцидента с кражбата в полицията, и след като първоначално заяви, че според него тя е случайна, сега заяви, че не знае дали е нарочно и инсценирано с конкретна цел. Само службите, на които трябвало да предаде документите, знаели, че ги носи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във