Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутатите отхвърлиха президентското вето и "наградиха" членовете на ВСС с "кариерни бонуси"

Парламентът отхвърли президентското вето върху текстовете за т.нар. "кариерни бонуси" за членовете на ВСС. Депутатите повторно потвърдиха спорните промени в Закона за съдебната власт, с които изборните членове на ВСС ще могат да получават повишение след края на мандатите си. По този начин те ще имат възможност да бъдат назначени на по-висока длъжност в съдебната власт от тази, която са заемали преди влизането им във ВСС.

Промените, които бяха предложени от ДПС, бяха гласувани на 3 септември, но държавният глава върна част от тях, изразявайки несъгласие именно с „кариерните бонуси“. Преди седмица правната комисия "отряза" президентското вето, а сега същото сториха и депутатите в пленарната зала, където законопроектът премина почти без дебати.

Единственото изказване направи депутатът от „БСП за България“ Крум Зарков, който подкрепи президентските мотиви. „След като сам един магистрат е избрал да се кандидатира, да мине през процедура и да бъде избран за член на ВСС, той сам е преценил условията“, аргументира се Зарков, според когото магистратът после трябва да напусне кадровия орган на съдебната власт при същите условия.

Според него така мнозинството във ВСС ще може да наказва членове, в зависимост от това „дали харесва или не техните решения“. Зарков определи бонусите и като „политически мотивирани".

Facebook logo
Бъдете с нас и във