Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутатите решиха, че и спецсъдът ще запорира банкови сметки при съмнение за пране на пари

Депутатите приеха на второ четене поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Досега исканията за запор на банкови сметки се разглеждаха от гражданските съдилища. Занапред Специализираният наказателен съд също ще решава дали да се налага запор. Това ще стане факт когато "Държавен вестник" публикува промените.

През март 2018 г. у нас беше приет изцяло нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, който транспонира в българското законодателство съответната европейска директива. По този закон, при съмнение за пране на пари от задължено по закон лице, то следваше да изпрати уведомление до дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС. Сигналът се разглеждаше от директора на агенцията и ако той прецени, че сделката или транзакцията  е съмнителна, я спираше със своя заповед. Освен това, в един петдневен срок, председателят на ДАНС трябваше да уведоми прокуратурата, която при наличие на основания, изпращаше искане до съответния граждански съд.

С приетите тази година промени в закона е добавено нов изречение: „когато искането е направено от прокурор от Специализираната прокуратура, то ще се разглежда само и единствено от Специализирания наказателен съд". А това променя твърде много картината предвид склонността на специализираното правораздаване да налага по-строги мерки и да взима по-крайни решения спрямо практиката на обикновенните съдилища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във