Параграф22 Daily

§22 Новини

Депутатите ще изслушат 17 кандидати за ВСС

В първия ден след лятната ваканция правната комисия в Народното събрание прегледа документите на кандидатите за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота. Депутатите ще трябва да изберат 11 свои представители във ВСС, като изслушването им ще стане на 11 септември от 10 часа в пленарна зала.


Народните избранници от правната комисия решиха, че до изслушването могат да бъдат допуснати всички 17 предложения за кандидати за членове на ВСС от квотата на Народното събрание. На заседанието си комисията направи проверка на постъпилите документи на кандидатите за допустимост и изготвяне на списък на допуснатите до изслушване. Депутатите приеха единодушно това решение, след като прецениха, че няма кандидат, който да не е представил всички необходими документи в срок. Няма и кандидати, които да не отговарят на изискванията на закона, сред които и задължителните 15 години стаж.Всичките 17 мераклии за висши магистрати ще бъдат изслушани в продължение на около 8 часа, като на препитването ще присъстват и дипломати. Към тях трябваше да бъдат изпратени и въпроси, подготвени от неправителствени организации. Срокът за юридически лица с нестопанска цел, желаещи да представят свои становища и питания за кандидатите вече изтече вчера.nbsp; nbsp;


Нито един въпрос обаче не е формулиран в изпратените от НПО-тата становища, разкри председателят на правната комисия Искра Фидосова. Въпреки обявените по-рано намерения от неправителствените организации да разпънат на кръст кандидатите за правителството на съдебната власт, в комисията не е дошъл нито един въпрос. Фидосова нарече този факт странен, тъй като очаквала лавина от питания. Тя допусна, че сред материалите на Българския хелзинкски комитет може би има и формулирани въпроси към кандидатите, но документите на БХК все още не са били разгледани от комисията заради това, че са пристигнали в последния момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във