Параграф22 Daily

§22 Новини

Десетки хиляди са ощетени с данък МПС

„Хиляди българи са ощетени заради неправилно облагане с данък МПС" – заяви кметът на община Русе Пенчо Милков. Според него, това се дължи на липсата на вписана екологична категория в талоните на автомобилите. „Пропускането на този важен детайл при регистрацията ощетява хората и те с право недоволстват, установявайки, че облагането е често по-високо от дължимото.” Това каза кметът на Русе на среща с директора на Областната дирекция на МВР Теодор Атанасов и с началника на Пътна полиция Михаил Манов.

По закон, регистрацията на автомобилите по места се осъществява от КАТ. Общините получават по служебен път данните, необходими за начисляването на данъците, без да имат правото да ги допълват или изменят. При липса на подадени данни от КАТ за екологичната категория на автомобила, се счита, че такава липсва и гражданите се облагат с по-високи ставки. „Смятам, че трябва да започне масиран процес, при който наличните екосертификати за всяка кола да станат част от нейния талон“ – заяви Пенчо Милков.

Той обсъди с ръководителите на МВР и КАТ в Русе възможността гражданите да се обърнат към контролиращите органи за вписване на еврокатегорията в талона на автомобила, ако такава липсва. За коли, регистрирани след началото на 2013 година, от КАТ могат да направят служебна справка. Заплатилите по-висок данък заради невписване на екологичната категория в талона за 2021 г. могат да получат приспадане от дължимите данъци за следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във