Параграф22 Daily

§22 Новини

Десетки моряци се борят години да си получат заплатите

Около 1 милион долара за неизплатени заплати трябва да получат моряците от кораба „Амсел”. Това съобщи за Радио Варна адвокатът им Христо Раев. "Корабът е бил продаден и парите са налични, но има трети лица, които предявяват претенции съм сумата и това бави изплащането на заплатите, въпреки че съдия-изпълнител е удовлетворил претенции на моряците", уточни той и напомни, че двайсетте моряци бедстваха с месеци на борда на кораба във Варна. Бяха оставени без вода, храна, отопление и не разполагаха с никакви средства. Техният случай влезе в полезрението на институциите и медиите след намесата на Радио Варна.

В същото време някои моряци от ветрохода, който носеше името „Роял Хелена”, все още не са получили дължимите им заплати, въпреки че плавателният съд  е бил продаден за милиони долари, съобщи адвокатът и допълни, че сред хората, които имат да получават пари, е и капитанът на кораба. Според Раев, фирмата, която e притежавала плавателния съд, няма имущество, а само финансови задължения.

Христо Раев съобщи и за трети случай на неизплатени моряшки заплати. Става дума за кораба „Ника Фортуна”, който от началото на тази година е закотвен на Пристанище „Варна-Запад”. Той е с руско-украински екипаж, който не е получавал възнаграждения за последните поне 12 месеца. Собственикът е изчезнал, а в същото време срещу него има образувани няколко дела.

"Това са само три от много случаи на неизплатени заплати за милиони долари. Моряците с години се борят за да си получат дължимото", заключи Христо Раев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във