Параграф22 Daily

§22 Новини

Десетки роми и агент на ДАНС в схема за източване на офшорки

Разбита е престъпна група за източване на големи суми пари от офшорки посредством регистриране на фирми на подставени лица – роми от пловдивска област и от цялата страна.

Основен двигател на схемата е софийско дружество с предмет на дейност регистрация на фирми – съобщи шефът на Окръжната прокуратура в Пловдив Румен Попов. По заръка на клиенти от чужбина служителите на столичната кантора регистрирали фирми на името на роми, след което ги вливали в офшорни зони и така парите вече ставало възможно да бъдат теглени от сметките.

За участието си в схемата ромите получавали по 100 лева на ръка. Досега са установени поне 60 роми от пловдивска област и поне още толкова от други части на страната, които са формални собственици на такива фирми. Така ставало изпирането на огромни суми пари, давани от хора в чужбина. Ромите били набирани от така наречените „дилъри“, които получавали своята комисионна за участието си в схемата, сочи БНР.

До престъпната организация прокурори и следователи стигат след извършения в Пловдив палеж на магазин за моторни масла на бул. „Дунав“ на 19 септември. След палежа собственикът Костадин Танев получил заплахи срещу него и семейството му, за да възстанови сумата на кантората в размер на 39 000 евро. Оказва се, че Танев и негов познат от ромски произход, формален собственик на такава фирма, успели да изтеглят парите от фирмената сметка. Така те „ощипали“ столичната кантора, която е организатор на схемата.

До Танев пък служителите на кантората стигат, след като отвличат възрастната майка на друг ром, притежател на такава фирма. След като й нанасят побой, синът на старицата им издава името на рома, с когото Танев успял да дръпне парите.

В схемата е замесен и служител на ДАНС, който правел проучване на ромите за семейното положение, за имотното им състояние и за тяхното евентуално криминално или съдебно минало. Информацията се давала на служителите на столичната кантора.

При претърсването на столичното дружество служители успели да унищожат известна част документи и флашки с информация. В офиса са открити 3 печата – на „А1“, ЧЕЗ и Комисията за финансов надзор.

До момента са повдигнати обвинение на петима души – на управителя и собственик на кантората, на служителя на ДАНС, на един от дилърите на роми, на един охранител от дружеството и на още един негов служител, замесен в схемата. Управителят, силовакът и служителят са с обвинение и за отвличането на възрастната жена от Войводиново.

Всички те са с мярка „задържане под стража“, като само на служителя е наложена парична гаранция и забрана да напуска страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във