Параграф22 Daily

§22 Новини

Десетки случаи на сексуална злоупотреба с деца в Би Би Си

Корпоративната култура на Би Би Си и съществуващата атмосфера на страх са позволили злоупотребата с деца, извършвана от най-малко двама звездни водещи, да продължава почти безпрепятствено повече от 40 години, предаде ДПА, цитирана от БТА. Разкритията се съдържат в публикуван осъдителен доклад.

Проучването е разкрило, че десетки деца, най-малкото от които само на 8 години, са били подложени на сексуални злоупотреби, след като са се срещнали с известния водещ Джими Савил и други известни личности, свързани с Би Би Си.

Някои служители са знаели за злоупотребите, продължили от 1959 до 2006 г., но не предупредили ръководството поради "корпоративната култура в британската обществена радиотелевизионна корпорация”. Тя не толерирала оплакванията или съобщаването на ръководството на каквото и да е, което може да "разклати лодката", според авторката на доклада, бившата съдийка от Апелативния съд Джанет Смит.

В Би Би Си все още съществува атмосфера на страх, добавя Смит. Според нея 117 свидетели, работили за обществената медия, са казали на екипа й, че са чули слухове за сексуални злоупотреби от страна на Савил.

В доклада са посочени 72 жертви, свързани с работата на Савил в Би Би Си. Осем от тях заявяват, че са били изнасилени в сгради на британската обществена радиотелевизионна корпорация. В доклада са посочени и 21 жертви, подложени на сексуални злоупотреби от водещия Стюарт Хол, след като се срещнали с него във връзка с работата му в Би Би Си. През юни 2013 г. Хол беше пратен в затвора, след като призна, че е посегнал на 13 момичета.

Полицията в няколко области продължава да разследва предполагаемото прикриване на десетки други оплаквания за сексуални злоупотреби с деца, извършени от починалия през 2011 г. Савил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във