Параграф22 Daily

§22 Новини

Девет данъчни от Велико Търново в ареста, шестима от тях- шефове

Бившият директор на НАП във Велико Търново Стефан Стефанов и още осем служители на приходната агенция в града, петима от които началници, бяха арестувани днес. Арестите бяха извършени при специализирана операция МВР и ДАНС в присъствието на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Акцията, започнала в 8.30 ч. днес, бе за документиране на престъпна дейност и за задържане на  организирана престъпна група от корумпирани служители на Териториалната дирекция на приходната агенция във Велико Търново, искащи и получаващи подкупи, в качеството им на данъчни служители, уточняват от прокуратурата.

За 24 часа са задържани бившият директор на НАП-Велико Търново Стефан Стефанов, директорът на дирекция "Контрол" Пламен Томов, началникът на отдел "Селекция", началникът на отдел "Ревизии", зам.-директорът на дирекция "Събиране, началникът на отдел "Обжалване", както и трима данъчни инспектори.

До настоящия момент са извършени претърсвания и изземвания в 13 служебни помещения в сградата на ТД на НАП Велико Търново. Претърсени са 19 домашни адреса и 8 автомобила, извършени са 9 лични обиски на лица. При претърсванията са открити и иззети множество документи, доказващи престъпната дейност на групата и голямо количество парични средства. Разпитват се свидетели.

В хода на разследването са използвани различни способи за събиране на доказателства, включително и специални разузнавателни средства. Разследването продължава. Действията на прокуратурата, МВР и ДАНС се извършват в координация и сътрудничество с директора на НАП Бойко Атанасов.

Междувременно от приходната агенция съобщиха, че 42-годишна служителка на НАП-Пловдив ще бъде уволнена и предадена на прокуратурата заради данни за корупция. Инспекторатът е установил, че жената, която работела като главен специалист, е приемала пари, за да "оправдава" здравно-осигурителния статус на граждани без дължимите вноски към бюджета да са били внесени.

До момента са събрани доказателства за 60 случая, в които служителката е възстановила незаконно загубени здравно-осигурителни права.

Facebook logo
Бъдете с нас и във