Параграф22 Weekly

§22 Новини

Дянков с план за вдигане заплатите в МВР

Финансист № 1 Симеон Дянков е изпратил до вътрешния министър Цветан Цветанов, военния му колега Аню Ангелов и шефа на ДАНС Константин Казаков предложение за повишение на заплатите в сектор Сигурност срещу орязване на полагаемите отпуски и обезщетения при пенсиониране и приравняването им с тези на държавните служители в цивилните ведомства.


Сметките на Дянков сочат, че заплатите в МВР могат да скочат с 11,7 на сто, в Министерството на отбраната с 5,8%, и в ДАНС с 12 на сто, ако отпаднат 20-те заплати при пенсиониране и по-дългите отпуски. Според МФ в моментаnbsp; максималната платена отпуск в МВР и ДАНС е 52 дни, в МО е 40 дни. Според Закона за държавния служител максималната отпуск е 32 дни. Обезщетенията при напускане поради навършени възраст и стаж в МВР и МО са до 20 заплати, а в ДАНС - до 15. За сравнение при държавните служители те са до 10 заплати.


Вицепремиерът Дянков е пресметнал, че ако МВР се откаже от по-дългите отпуски, ще се осигурят средства за 7-процентно увеличение на средната работна заплата. Още 4,7 на сто биха дошли, ако служителите от ведомството се откажат и от 20-те заплати за пенсия. По разчетите на МФ, при реализиране на предложенията, заплатите на МВР-служителите ще скочат със 117 лева месечно, а тези в ДАНС - с 238.


Вътрешното министерство разпространи обръщение на министър Цветан Цветанов, по повод предстоящите полицейски протести тази неделя. С него той се опитва да успокои духовете и заявява, че ръководството на МВР вече е започнало преговори с Министерството на финансите с цел получаване на отговор на полицейските искания за по-високи заплати. Според него подчинените му вече получават повече пари, тъй като през последната година порционът на служителите в МВР е увеличен със 100 процента. Има и 5 % ръст на сумата, която се добавя към заплащането за работа в МВР. За реализирането на тази политикаnbsp; чрез намиране на вътрешни резерви са осигурени 25 млн. лева, пише Цветанов в обръщението си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във