Параграф22 Daily

§22 Новини

Дидие Рейндерс заплаши България с наказателна процедура заради "златните" паспорти

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза днес в Европейския парламент, че Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България, ако страната не промени закона за българското гражданство в частта за т. нар. "златни паспорти". Брюксел вече откри такива процедури срещу Кипър и Малта, а на София изпрати писмо. Еврокомисията очаква отговора на българските власти до един месец.

Евродепутатите също призоваха днес се сложи край на схемите за “златни паспорти”, които се прилагат в някои държави-членки. По време на дебат в пленарна зала с комисар Рейндерс, членовете на ЕП подчертаха рискове, които тези програми пораждат - изпирането на пари, данъчните измами и корупцията. Те настояха, че Европа не трябва да има „ускорен вход за престъпниците“. Евродепутатите подчертаха, че предоставянето на гражданство на ЕС на граждани от трети държави без подходящи проверки и прозрачност има отрицателни последици в други държави членки, като подкопава взаимното доверие и общите ценности.

Участници в дебата се позоваха на неотдавнашния скандал в Кипър, в който високопоставени длъжностни лица - включително председателят на националния парламент - бяха записани тайно как предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие за получаването на кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. Кипър, Малта и България са трите страни от ЕС, в които е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. „златни паспорти“. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции“, известни като „златни визи“.

Държави като Малта и Кипър са получили няколко милиона евро в последните години в замяна на издаването на няколко хиляди "златни" паспорта, стана ясно по време на дебата. Според някои евродепутатите тези схеми помагат на държавите да преодоляват икономическата криза.

Според Ангел Джамбазки от ВМРО/ЕКР по-важен е въпросът за "подмяната на европейското население чрез вкарване на мигранти от Африка и Близкия изток, наричани за политическа коректност "бежанци". Най-големият проблем не са няколко случая на купени паспорти, а че има хиляди престъпници, бойци на терористични организации, които идват маскирани като мигранти и бежанци", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във