Параграф22 Daily

§22 Новини

Димитър Стоянов: Митко от записа съм аз, гласът е на президента

А з съм Митко от записа, гласът на втория мъж е категорично на президента, обяви главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов. Разговорът не е иницииран от Румен Радев, а от ген. Стойков, заяви Стоянов пред бТВ по повод на действията на прокуратурата и разпространените записи със СРС, за които държавното обвинение смята, че са на разговори между държавния глава и началника на Военновъздушните сили.

Димитър Стоянов предположи, че подслушван е бил ген.-майор Цанко Стойков, а не държавният глава. „Нямам идея каква е причината ген. Стойков да се обади на президента, както виждате от разговора, президентът Радев също не знае и той пита: „За какво става въпрос?“. Отговорът на ген. Стойков е, че е поискана такава информация от Славчев – най-вероятно това е зам.-председателят на КПКОНПИ“, обясни Димитър Стоянов.

Той посочи, че през 2014 г. офицерът по връзки с обществеността във ВВС напуска поради пенсиониране. През ноември ген. Радев, тогава командир на ВВС, назначава госпожа Генчева за временно изпълняващ длъжността „Връзки с обществеността“. Основание дават, според Стоянов, Кодексът на труда, както и правила за дейността Връзки с обществеността в Министерство на отбраната.

„Това място два пъти е обявено в регистър и не се явява кандидат“, уточни Димитър Стоянов. „Госпожа Генчева (впоследствие Радева) е на тази позиция до август 2016 г. След това по същия начин е назначен друг цивилен служител, който също по съвместителство изпълнява тези функции. Това е практика, която е напълно законосъобразна”, смята главният секретар на президента.

По думите му през 2015 г. е извършена проверка от инспектората на Министерство на отбраната и не са открити нарушения.

Втората тема, която се обсъжда в записа, е за финансовите средства, които е получавала госпожа Генчева като компенсация за това, че живее на квартира и няма собствено жилище. Такива суми се изплащат на всички военнослужещи и цивилни служители, които не разполагат със собствено жилище. Сумата е фиксирана и тя е между 100 лв. и 120 лв. за София, обясни още Димитър Стоянов.

Според него Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество също е излязла със заключение, че няма нарушения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във