Параграф22 Daily

§22 Новини

Дирекция „Вътрешна сигурност"- МВР бе домакин на Четвъртата регионална среща на мрежата NERCISU

Като учредител на Мрежата за засилено регионално сътрудничество на звената за вътрешна сигурност (Network for Enhanced Regional Cooperation of Internal Security Units), Дирекция „Вътрешна сигурност" - МВР за четвърта поредна година бе домакин на годишната среща. Във форума, провел се в Стара Загора, участваха ръководителите и експерти на съответните компетентни органи от участващите държави - България, Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Северна Македония, Косово и Черна гора.

В приветствието си към делегатите от името на министъра на вътрешните работи Младен Маринов заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев даде висока оценка за съвместните усилия за ефективна борба и предотвратяване на корупционни явления: „Мрежата NERCISU предоставя много възможности за постоянни и активни контакти между органите за вътрешна сигурност, бърз обмен на оперативна информация, координирани и по-бързи съвместни оперативни действия, споделяне на добри практики и опит, засилено трансгранично полицейско и експертно сътрудничество“. Постигането на осезаеми резултати за предотвратяване на корупционни практики е важен показател за успеха на всяко правителство, знак за нарастващата роля на гражданското общество и силен акцент върху спазването на високите стандарти за прозрачност и демократична отчетност – посочи още главен комисар Арабаджиев. В този смисъл той увери, че МВР ще продължи да води активна и ангажирана антикорупционна политика и ще разчита на по-нататъшно сътрудничество с всички международни и регионални партньори в тази област.

Професионалните дискусии бяха фокусирани върху текущите предизвикателства, пред които са изправени участниците в NERCISU, и приложените антикорупционни мерки. Делегатите отчетоха, че обменът на информация и практики, споделянето на проблеми и постигнати резултати са важна потребност в оперативната работа. Те се обединиха около становището, че сътрудничеството между съответните компетентни институции в регионалните партньори е ключът към успешна и резултатна антикорупционна дейност.

В рамките на форума бе представен в детайли проектът „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, реализиран по инициатива на българското МВР в партньорство между Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във