Параграф22 Daily

§22 Новини

Директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев: Вярвам в успеха на CELBET

Директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев се срещна с Андраш Барта - ръководител на Митнически експертен екип по Източните и Югоизточните сухопътни граници на ЕС (CELBET). Срещата се проведе на 29.03.2022 г. в Централно митническо управление в София и беше част от поредицата разговори на ръководителя на CELBET с директорите на митнически администрации от 11-те държави членки на CELBET.

Андраш Барта представи множеството осъществени в рамките на проекта успешни дейности, които ще бъдат продължени и обогатени занапред, както и анонсира идеите за развитие на CELBET през следващия програмен период 2023 – 2027 г. Контролът на паричните средства се очаква да бъде един от новите акценти в работата на CELBET, като целта е да се подобрят сътрудничеството и обменът на добри практики между държавите членки -  посочи той във връзка с реализираните през 2021 г. от Агенция „Митници“ рекордни резултати при противодействието на валутните нарушения.

CELBET е група за сътрудничество, а това, от което се нуждаем в ЕС, е практическото сътрудничество, допълни още ръководителят на митническия експертен екип и подчерта, че българските митнически служители са най-добрите в областта на разкриването на митнически престъпления измежду всички държави, участващи в CELBET, което се доказва от високите резултати при задържаните наркотични вещества.

Директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев на свой ред подчерта важността на обученията, провеждани от CELBET, както и ролята на Проекта в обмена на информация и на добри практики за прилагането на митнически забрани и ограничения, процедурите по физически контрол, както и при организацията на работа на митническите пунктове. „Вярвам в успеха на CELBET“, заяви директорът на Агенция „Митници“ и отправи покана до края на годината българската митническа администрация да бъде домакин на две събития – среща на експертния екип на мрежата на митническите пунктове, както и специализирано обучение по английски език за терминологията в сферата на митническия контрол.

По време на срещата стана ясно още, че обученията, разработвани от CELBET и новата инициатива за кратковременен обмен „Мисиите на CELBET“, се оценяват като изключително полезни от участвалите български митнически служители.

В срещата участие взеха още Пиле Йогисо, координатор на безвъзмездните средства по CELBET, заместник-директорът на Агенция „Митници“ Румен Данев, както и част от българския екип, ангажиран с Проекта.

Освен България, в Митнически експертен екип по Източните и Югоизточните сухопътни граници на ЕС (CELBET) участват още  Естония, Латвия, Литва, Финландия, Полша, Словакия,  Унгария, Гърция, Румъния и Хърватия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във