Параграф22 Daily

§22 Новини

Дисциплинарка срещу консула ни в Хага

Ще бъде образувано дисциплинарно производство на завеждащия консулската служба в посолството ни в Хага Свилен Илиев, каза на пресконференция днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Вчера от пресцентъра на МВнР съобщиха, че Захариева е разпоредила да бъде прекратена задграничната командировка на Илиев, тъй като той е събирал незаконно "такса" коронавирус от посетителите в консулската служба на посолството: по пет евро за български граждани и десет евро - за нидерландски и други граждани.
Ще процедираме по Закона за държавния служител и по Закона за дипломатическата служба чрез образуване на дисциплинарно производство, информира Захариева, като уточни, че дисциплинарният съвет ще прецени какво дисциплинарно наказание да се наложи, но реално предсрочното прекратяване на мандата е едно от най-сериозните наказания, които може да получи един дипломат.

Обяснението, което е дал консулът за събиране на таксата, е, че тя е за осигуряване на предпазни заграждания пред консулската служба, за да не се струпват много хора. Какъвто и да е мотивът, дори и да е бил с най-добри намерения, не можеш в грубо нарушение на законите сам да започнеш да събираш такса, още повече, че консулските служби навсякъде заради ситуацията с коронавирус са в съкратен режим на работа и работят за спешни случаи, посочи Захариева и допълни, че нито един мотив не може да оправдава незаконни действия. Тя уточни, че засега е установено, че таксата е събрана от двама души. Външният министър подчерта също, че консулската ни служба в Хага е ремонтирана през 2019 г., въведен е електронен портиер, увеличени са гишетата.

Реагирахме веднага и спряхме това незаконно действие, много се надявам това да не доведе до уронване на престижа на служителите ни зад граница от всякакъв ранг, защото те работят на първа линия, за да облекчим административните услуги, както и при прибирането на български граждани, коментира вицепремиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във