Параграф22 Daily

§22 Новини

Джеймс Пардю: България е проядена от широкомащабна корупция

Дни преди първата среща между американския президент Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов в Белия дом бившият щатски посланик у нас Джеймс Пардю публикува статия в изданието The Hill, в която описва ситуацията в България. Според дипломата днес страната ни е "заразена от широкомащабна корупция" след десетгодишно управление на Борисов, а медийната среда у нас много се е влошила за последните 17 години. "През 2002 г. националната преса в България бе собственост на големи интернационални компании, беше относително независима и понякога агресивна в отразяването на грешките на правителството. Днес независимите международни медийни групировки ги няма, заместени са от местни олигарси и "бизнесмени", които използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система", пише Пардю.

"Един човек - депутатът Делян Пеевски, е главната фигура в частните български медии днес. Твърди се, че притежава 80 на сто от пазара, включтелно и голям дял от разпространението на печата в страната. Финансирането за местния контрол върху медиите в България е доста неясно, а Пеевски и шепа други олигарси притежават или контролират почти всички големи "частни" всекидневници и тв канали в България. Пеевски и сподвижниците му използват медиите, за да подкрепят съществуващата политическа властова структура, която пък защитава тях. Техните медии дискредитират независими журналисти, политически опоненти, бизнес конкуренти и атакуват неправителствени организации и активисти, които настояват за върховенство на закона, свобода на медиите и защита на човешките права", добавя дипломатът.

Той посочва, че медиите в България изпитват финансови затруднения, а правителството и премиерът използват европейските фондове, за да ги направят зависими. Според Пардю журналисти често сплашвани, а има голяма автоцензура. "Резултатът от потискането на независимата преса в България е изкривяване на медийния сектор, подкопаване на общественото доверие в медиите и създаване на национална политическа среда, в която от правителството и престъпността не се търси отговорност, няма и сериозна опозиция на настоящото правителство", посочва дипломатът.

Американският президент Тръмп също има агресивно поведение към критичните медии, пише Пардю. Едва ли двамата с Борисов ще обсъждат тези проблеми при срещата си, посочва дипломатът. Той припомня често "проповядва" срещу медиите: "Когато го прави, президентът следва схемата, използвана от някои бивши и настоящи чужди лидери като Борисов, да се задуши истината и да се потули отговорността на правителствата в съответните страни".

В страни като България и Унгария се използват "по-изкусни кобминации" за подчиняване на медиите – например консолидирането на собствеността им. "Когато Доналд Тръмп използва силата на президентството, за да атакува и унижава професионалните независими медии за това, че поставят под въпрос решенията на правителството и показват истината за корупцията и провалите на хаотичното му управление, той на практика прилага същите тактики за сплашване, като тези в България и Русия. По същия начин и когато главният прокурор на САЩ се превърне в политически служител, защитаващ президента от правни проблеми, върховенството на закона в САЩ е в опасност", посочва дипломатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във