Параграф22 Daily

§22 Новини

ДКХ е извършила 3137 проверки в игралния бизнес и е събрала чрез тях 1 411 000 лева

За пет години - от началото на 2015 до края на 2019 година, Държавната комисия по хазарта /ДКХ/ е извършила 3137 проверки, каза в Народното събрание министърът на финансите Владислав Горанов. Той отговори на въпрос на народния представител Румен Гечев относно организацията на контрола за събиране на дължимите към бюджета плащания на данъци и такси от Държавната комисия по хазарта от фирмите в хазартния бизнес.

Румен Гечев попита от кога и в каква форма са правени проверки и ревизии на фирмите от хазартния бизнес, и какви са резултатите за всяка една от тях. Вярно ли е, че фирмите са предоставяли в ДКХ ежемесечни отчети за платените такси и как точно са заверявани тези отчети. Гечев поиска информация дали се знае за тези отчети в министерството на финансите, както и кой, и под каква форма е определял размера на таксите за фирмите на Васил Божков за всяка една от годините в периода 2015 - 2019 година. Тези такси еднакви ли са били за фирмите от хазартния бизнес или ДКХ е определяла специфични такси - по-ниски за фирмите на Васил Божков. Гечев попита още под каква форма министърът на финансите е контролирал ДКХ.

Финансовият министър посочи, че за неплатени в срок държавни такси ДКХ е издала осем акта на четири фирми с общ размер 693 109 261 лева - лихви и главници.

Действително е допуснато съществено нарушение от страна на ДКХ, което в момента се обследва от правоохранителните органи. С утвърждаването на незаконосъобразни правила е допуснато благоприятно третиране по отношение на налагането и внасянето на такси от страна на няколко хазартни оператори и така е допуснато невнасянето на повече от 693 млн. лева, каза финансовият министър. Докладите на ДКХ са публични в тях има подробна информация за проверките. За пет години - от началото на 2015 до края на 2019 година Държавната комисия по хазарта /ДКХ/ е извършила 3137 проверки.

Част от проверките са по утвърден годишен план, други са по сигнали, жалби и писма, както и на места, където се играе хазарт без лиценз. След проверките са съставени 350 наказателни постановления и са наложени имуществени санкции за 1 411 000 лева. За същия период Националната агенция за приходите е направила 812 проверки в този сектор и са издадени 254 наказателни постановления за 190 319 лева. Извършени са и 31 ревизии на организатори на хазартни игри и са открили допълнителни задължения на стойност 1 250 314 лева. Хазартните фирми подават всеки месец отчети към Комисията, а председателят на ДКХ редовно е пращал информация към министерството на финансите, посочи Горанов.

Има редовно увеличение на приходите от такси от хазартна дейност, каза министърът. Приходите в ДКХ от такси в хазарта през 2016 година спрямо 2015 година се увеличават с 33,41 процента или приблизително с 30,5 млн. лева; увеличението на приходите от такси през 2017 спрямо 2016 година са били 10,81 на сто или 13,5 млн лв.; увеличението през 2018 година на годишна основа са били 13,82 процента или приблизително 19 млн. лева и увеличението от такси през 2019 година,пак на годишна база, е 8,5 на сто или 13,5 млн. лева, каза Горанов.

Вие рапортувате за 3137 проверки, а вашият шеф на Държавната финансова инспекция няма нито една проверка за пет години в сферата на хазарта, каза Румен Гечев. С приходите от проверките контролните органи не могат да си съберат заплатите, посочи той. Основният въпрос е дали в ръководството на ДКХ са "калинки" и не знаят къде се намират в продължение на пет години, или крадат заедно с крадците, попита Румен Гечев. Съмнявам се, че са некадърни, тъй като 11 години директор на дирекция "Контрол на НАП" е Васил Панов, каза народният представител. Искам да ви попитам какво прави още този човек в НАП ако е некадърен и защо веднага не го уволнихте, попита още Гечев.

Министърът на финансите не отговори на допълнителните въпроси на Румен Гечев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във