Параграф22 Daily

§22 Новини

Длъжниците не искат или не могат да плащат

Това е основният въпрос за над 25% от хората, които имат ипотечни кредити, но не успяват да ги обслужват, показва официалната банкова статистика. Данните сочат, че заради това има опасност около 18 хил. семейства да изгубят домовете си само до Коледа.


Според кредитни инспектори от банките обаче числото на реално застрашените е далеч по-малко. До края на 2013 г. хората, които могат да изгубят жилищата си защото не могат да погасят или да преструктурират дълга си, ще стигне едва 1000-2000 души, при това не става дума за основно жилище.


Въпреки че домовете на тези хора ще бъдат продадени от банките, много от тях ще трябва да доизплащат дълга си, защото обикновено апартаментът се продава на по-ниска цена от дължимото.


Управляващите обмислят два варианта за облекчаване на длъжниците. Първата идея е след продажба на жилището длъжникът и банката да си делят поравно оставащата дължима сума по заема. С други думи - длъжникът да доизплаща 50% от парите. Друг вариант, който се обмисля, е хората сами да продават апартамента си, като така ще се стремят към постигане на максимално висока цена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във