Параграф22 Daily

§22 Новини

Дмитрий Кулеба: Струпването на руски войски е недостатъчно за мащабна атака

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че броят на руските войски, разположени по границата на страната, не е достатъчен за мащабна атака. Киев и Западът обвиниха Русия, че струпва десетки хиляди войници по украинската граница в подготовка за евентуална инвазия и че се стреми да дестабилизира бившата съветска република. "Броят на руските войски, събрани по границата на Украйна и окупираните територии на Украйна, е голям", заяви Кулеба, визирайки анексирания от Москва Крим и контролираните от сепаратистите части на Източна Украйна., сочи Дарик.

Той заяви пред репортери, че "това представлява заплаха за Украйна", но е "недостатъчно за пълномащабно настъпление". Кулеба допълни, че Русия все още е способна да увеличи с течение на времето разполагането на сили до "достатъчно ниво". Коментарите му са в контраст с тези на западните съюзници на Киев, включително САЩ, които предупредиха, че Русия може да атакува във всеки един момент. Въпреки това Кулеба заяви, че Украйна е "на една вълна" с Вашингтон и останалите партньори в оценката на рисковете за сигурността и ситуацията.

Министърът обвини Москва, че работи за "дестабилизирането на Украйна" чрез "разпространяване на паника" и "провеждане на кибератаки". Този месец Киев обвини Русия, че е извършила мащабна кибератака срещу правителствени уебсайтове, а Великобритания заяви, че разполага с доказателства за руски заговор за установяване на прокремълско ръководство в Украйна.

Кулеба добави, че САЩ са съгласували с Украйна отговорите си на предложенията на Русия относно исканията по въпросите за сигурността и те са приемливи за Киев. "Важно е дипломатическият път на контактите с Русия да продължи да работи. Докато дипломатите говорят, оръжията мълчат", заяви Кулеба. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във