Параграф22 Daily

§22 Новини

Днес по обед Франция затваря границите си, става крепост

Франция затваря границите си от днес по обед, в координация с другите държави от Европейския съюз. Това обяви президентът Еманюел Макрон в обръщение към нацията - второто, в разстояние на няколко дни, посветено на кризата с коронавируса.

От утре на обяд Франция е под пълна карантина. Движението на гражданите за идните 15 дни се ограничава. Те ще могат да излизат само по неотложни причини. Всяко нарушение на обявените правила ще бъде санкционирано.

Заради борбата с епидемията правителството отлага всички реформи, като се започне от пенсионната. Отлага се и вторият тур на местните избори. Редица дейности във Франция вече замряха. Тя е сред най-тежко засегнатите държави в Европа. Към момента там има 5380 заразени и 127 починали от COVID-19.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Ние сме във война. Наистина здравна война, не се бием срещу армия, нито срещу друга държава. Но врагът е тук - невидим, неуловим и напредва. Това изисква нашата обща мобилизация.

Реших да се отложат всички реформи, като се започне с пенсионната. В сряда ще бъде предложен законопроект, с който правителството да действа в извънредното положение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във