Параграф22 Daily

§22 Новини

До 10 дни ще има доклад за състоянието на затворите, обеща Мая Манолова

По думите й ще бъдат направени и серия препоръки за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Необходима е цялостна реформа в здравното обслужване на затворниците, посочи Манолова. По думите й сега действащите медицински центрове трябва да бъдат трансформирани в кабинети, а лишените от свобода да бъдат обслужвани от здравната система на общи начала. Манолова уточни, че министерството на правосъдието трябва да търси начини и за решаване на проблема със стоматологичната помощ за затворниците.

Омбудсманът каза още, че ще настоява да се промени начинът на работа на лавки и малки магазини в местата на лишаване от свобода. В момента тези обекти ги стопанисва Държавно предприятие "Фонд затворно дело", обясни Манолова. Нейните наблюдения са, че цените на стоките в тези обекти са с поне 30 на сто по-високи в сравнение с магазините в страната. Позицията на омбудсмана е, че този тип дейност трябва да се децентрализира и да се помисли дали изобщо е нужно да съществува такова държавно предприятие.

Манолова посочи, че днес е направила изненадваща проверка във Варненския затвор. По думите й той е на едно от челните места в страната по осигуряване на работа за лишените от свобода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във