Параграф22 Weekly

§22 Новини

До 16 юни излиза решението за собствеността на историческия музей в Кърджали

До 16 юни (петък) Кърджалийският окръжен съд трябва да постанови решение по делото за собствеността на сградата на музея в града, съобщи в края на днешното заседание съдия Веселина Кашикова. Искът е на Мюсюлманското вероизповедание у нас, което има претенции за собственост на сградата. И днес съдебната палата в града бе под полицейска блокада, заради евентуалните протести на националисти и футболни фенове.


Съдия Кашикова не уважи иска на ищеца, в лицето на адвокат Красимир Руев, за спиране на настоящото съдебно производство, заради образувано друго дело.


В хода на заседанието бе изслушана назначената от съда комплексна съдебно-техническа и архитектурна експертиза. Инженер Румяна Видинска и архитект Стоян Гогов обясниха, че сградата е претърпяла реконструкция и изградената на времето полумасивна конструкция - гредоред е подменена изцяло със стоманобетонови елементи с цел укрепване, за да стане сградата масивна. По думите на двамата, сградата - училище с името „Св. Св. Кирил и Методий", е била опожарена, след което търпи промените. Променен е и дворът, който сега той има изцяло нова планировка с нови проекти.


Съдия Кашикова прие заключенията по изготвената комплексна експертиза. Счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и след като изслуша становищата на двете страни определи 10-дневен срок, в който те да представят в писмен вид своята защита.

Facebook logo
Бъдете с нас и във