Параграф22 Daily

§22 Новини

До 2024 г. ООН решава проблема с хората по света без гражданство

Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) поставя началото на кампанията „Аз принадлежа", чиято цел е в срок до 10 години да реши окончателно проблема с липсата на гражданство, съобщават от организацията. Това е един тежък правен пропуск, който руши живота на милиони хора по света, лишавайки ги от гражданство и неотменно свързаната с него закрила на човешките им права. Изкореняването на този проблем изглежда все по-реалистична цел, благодарение на лавинообразното нарастване през последните години на държавите, които се присъединиха към две много важни конвенции на ООН за човешките права.

Върховният комисар за бежанците на ООН Антонио Гутериш, специалният пратеник на ВКБООН Анджелина Джоли и още 20 изтъкнати личности и водещи общественици от целия свят публикуваха днес Отворено писмо във вестник „Гардиън", с което заявяват, че 60 години след постигането на първите договорености в рамките на ООН за закрила на хората без гражданство (апатридите) „сега е време да се сложи край на апатридността като явление".

Понастоящем най-малко десет милиона души по света са без гражданство, а на всеки десет минути се ражда едно бебе-апатрид. Отказът да бъде предоставено гражданство на тези хора често се съпътства с отказ на правата и услугите, които страните обикновено предоставят на своите граждани. "Липсата на гражданство често означава живот без образование, без медицински грижи или законна работа... живот без възможност за свободно придвижване, без перспективи и надежди", посочва се в Отвореното писмо. „Апатридността е антихуманна. Вярваме, че е време да се сложи край на тази несправедливост".

В повечето случаи едни или други хора остават без гражданство като пряко следствие от дискриминация въз основа на етнически произход, вероизповедание или пол. Освен това, понастоящем 27 страни отказват на жените правото да предадат своето гражданство на децата си наравно с мъжете - ситуация, създаваща условия за верижна апатридност, която може да продължава с поколения. Също така, налице е съвсем реална връзка между липсата на гражданство, разселването и регионалната стабилност.

ВКБООН започва кампанията си сред признаци за промяна в обществените нагласи към проблема с липсата на гражданство. Само допреди три години едва 100 бяха държавите-страни по двата международни договора за апатридите - Конвенцията на ООН за статута на апатридите от 1954 г. и Конвенцията за намаляване на случаите на лица без гражданство от 1961 г. Днес броят на присъединилите се страни е 144 и остава още малко до достигането на критична маса. България се присъедини към двата важни договора на 22 март 2012. Въпреки че проблемите на апатридността остават политически спорни в някои страни, в други решаването им се свежда просто до промяната на няколко думи в националното законодателство за гражданство.

Законодателни и политически промени през последното десетилетие позволиха на над четири милиона апатриди да получат гражданство и потвърждение за гражданството си. Например, със свое решение от 2008 г. Висшият съд на Бангладеш позволи на 300 000 души без гражданство, говорещи езика урду, да станат граждани, слагайки край на десетилетия отчаяние.

В Кот д'Ивоар, където липсата на гражданство е основната причина за цяло десетилетие на въоръжен конфликт, правни реформи от 2013 г. позволяват на отдавна уседналите в страната най-после да се сдобият с гражданство. От 2009 г. досега Киргистан е предоставил или потвърдил киргизко гражданство на повече от 65,000 бивши граждани на СССР.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във