Параграф22 Daily

§22 Новини

До 6 мача наказание за главния съдия на "Етър" - ЦСКА

Между 4 и 6 мача наказание ще получи главният съдия на срещата "Етър" - ЦСКА Владимир Вълков. Това обяви шефът на Съдийската комисия Костадин Стоичков след извънредното заседание, свикано по повод представянето на реферите в последния
кръг на Първа и Втора Лига. "Ако се върнем назад във времето, имаше и други грешки на съдиите, които бяха важни и оказаха влияние върху крайния резултат. Последният кръг в Първа и Втора лига имаше грешки, които внесоха голямо напрежение. Преди шампионата обърнахме внимание на съдиите да бъдат максимално концентрирани, излизайки на терена и да направят така, че да свирят коректно. За съжаление, в последния кръг нещата доста ескалираха. В предходните мачове грешките, които съдиите допускаха бяха човешки. Навсякъде се допускат такива", каза Стоичков.

"Когато станах председател на Съдийската комисия, исках да въведем ВАР. Това ще свали напрежението от съдиите и така правдата да възтържествува на терена. В момента разглеждаме жалбата на "Пирин" и ще излезем със становище. Ще вземем съответните решения. Един съдия подлежи на наказание, когато оценката е под 7,4. В мача "Етър" - ЦСКА имаме поставена такава оценка. Сега ще разгледаме този мач, клиповете по жалбата. По всяка вероятност ще има наказание за този съдия.

Съгласно нормативните документи един съдия, когато получи под 7,4, се наказва от 4 до 6 кръга. По всяка вероятност Владимир Вълков ще получи такова наказание. След това той може да получи назначение за Втора професионална лига. Няма как да го зачеркнем като съдия и да не му дадем възможност да се развива. Имаме и други грешки на асистент-съдиите, както и некоректно решение на съдията на мача
"Берое" - "Локомотив" Пловдив. Този мач бе труден за ръководене. Волен Чинков се справи отлично с мача".

"Както има изпадащи отбори, да има и изпадащи съдии. С това предложение исках да направя конкурентна среда. Съдиите, които са последни в ранглистите ще бъдат деноминирани в по-долна група. Така от догодина ще има изпаднали съдии, асистенти. Така те няма да се чувстват вечни в ранглистата. От втория кръг до осмия има към 12 съдии, които са получили ниски оценки. За една важна грешка оценката е 7,9. Един съдия, получил такава оценка не подлежи на наказание. Ние ползваме методиката на ФИФА и УЕФА. Всички съдийски наблюдатели дават коректни оценки на представянето на съдиите. След всяка една среща всеки съдийски наблюдател ми се обажда и коментираме мача. Ние сме в непрекъсната тясна връзка със съдийските наблюдатели. Има основание в жалбите на "Пирин", на ЦСКА. Ще се съобразим изцяло с правилника и съдиите, които са допуснали грешки ще получат адекватно наказание".

Ако Вълков бъде наказан, това ще е втори случай, в който дълго време не получава наряди след мач на ЦСКА. През 2019 г. "червените" не бяха никак доволни от съдийството му в дербито с "Левски" (0:1) и го обявиха за "бушон, който е трябвало да гръмне". "Станислав Тодоров на мача "Арда" - "Левски" не отсъди дузпа в полза на кърджалийския клуб. На мача "Левски" - "Етър" Станимир Тренчев отсъди пряк свободен удар, който не съществува. "Левски" вкара и спечели мача. Понякога реферите грешат в една посока, понякога в друга. За каква тендиция говорят в Левски?", каза още Стоичков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във