Параграф22 Daily

§22 Новини

До 600 евро гони лекарски преглед на черно по морето

До 600 евро достига сумата, срещу която лекари преглеждат нелегално почиващи по Черноморието чужденци, закъсали със здравето. За превръзка медиците прибират двойно повече пари. Регистрираните лечебни заведения в най-големия черноморски курорт Слънчев бряг едва 41, съобщават възмутени медии. Там има общо 10 медицински центъра, 20 индивидуални практики и само 10 санитарни автомобила. Нелегалните пунктове обаче са в пъти повече, разкриха хора от бранша.


За сравнение - във всички курорти на север са регистрирани общо 28 лечебни заведения за извънболнична помощ - 18 в Златни пясъци, 8 в Св. Константин и Елена и 2 в Камчия. Те се посещават предимно от чужденци. Повечето от тях не плащат за услугите, тъй като те са покривани или от европейската им здравна карта, или от здравната им застраховка.


В Созопол пък има едва 5 медицински центъра и то само в комплексите. Така лекари от цялата страна се пренасочват към курортите, като обаче не всички от тях регистрират свои кабинети. Повечето преглеждат в стаите по хотелите или директно на плажа. Нелегалните медици гледат да не се набиват на очи и затова ползват личен автомобил.


Според д-р Вергиния Алексова в лова на пациенти помагат още работници, шофьори и нелоялни туроператори, срещу съответното заплащане. Нерегистрираните лекари се свързват и с хотелиери и таксиметрови шофьори, на които дават процент, срещу който обслужват на място пострадали при инцидент и най-вече злоупотребили с алкохол туристи. Схемата отдавна е позната, така е всяко лято, коментираха от бранша.


Контролните органи все по-трудно се справят със ситуацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във