Параграф22 Daily

§22 Новини

До две седмици се чака решение за фалита на КТБ и на втора инстанция

До две седмици се чака решението на втората инстанция по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Софийският апелативен съд (САС) днес приключи разглеждането му, а по закон трябва да излезе с решение до 3 юли, съобщи "Правен свят". Всички страни в процеса, с изключение на контролиращата – Фондът за гарантиране на влоговете в банките, подадоха жалби срещу решението на Софийския градски съд (СГС), с което на 22 април той обяви КТБ в несъстоятелност и определи, че началната датата на неплатежоспособността ѝ е 6 ноември 2014 г.

БНБ, прокуратурата и синдиците на КТБ твърдят, че неплатежоспособността е настъпила още на 30 септември 2014 г. и оспорват решението само в тази му част. Бившите изпълнителни директори на банката с отнет лиценз и основните акционери "Бромак" и "Бългериан акуизишън къмпани" пък настояват, че КТБ въобще не е трябвало да бъде обявявана във фалит.

По време на единственото заседание в САС днес всяка от страните в производството опита да убеди съдебния състав, че жалбата на противника ѝ в процеса е не просто неоснователна, а е недопустима. Спорът е за това кой има право да обжалва решението на градския съд. Според чл. 16 ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) "право на жалба имат квесторите на банката и Централната банка, а право на протест - прокурорът". Така се стигна до там всички извън този кръг - синдиците на КТБ, бившите ѝ изпълнителни директори и мажоритарният акционер "Бромак", да твърдят, че всъщност представляват КТБ по делото за фалита. Адвокатите на "Бългериан акуизишън къмпани" пък посочиха, че акционерите са дискриминирани, защото, макар да са страни по делото, нямат право на жалба според ЗБН.

Адвокатите Александър Тодоров и Христо Нихризов, които представляваха синдиците на КТБ,  заявиха, че е налице празнота в закона. "ЗБН дава право на жалба на квесторите, но това е възможно само при хипотезата, че искането за обявяване на банката в несъстоятелност е отхвърлено от първата инстанция. Когато то е уважено, правомощията на квесторите се прекратяват и банката се представлява от синдиците", посочиха те.

Тезата на адвокатите на бившите директори и "Бромак" Менко Менков и Людмил Ангелов е, че именно вече лишеното от права ръководство на КТБ я представлява в процеса, а мажоритарният акционер се явява процесуален субституент. Пред съда Менков заяви, че всъщност жалбата на БНБ е недопустима, тъй като Централната банка нямала правен интерес да обжалва решението за обявяването на КТБ в несъстоятелност и началната дата на неплатежоспособността ѝ. Според Менков БНБ е удовлетворена от решението на СГС, защото сама била поискала за начало на неплатежоспособността да бъде взета датата, на която беше отнет лиценза на КТБ – 6 ноември 2014 г. Главният юрисконсулт на Централната банка Нина Стоянова заяви, че това не е вярно и настоя САС да определи за начало на неплатежоспособността 30 септември 2014 г., когато е отчетено, че собственият капитал на банката е отрицателна величина т.е., че има дупка от 3,7 млрд. лв.

Делото не мина без искане за спирането му. Менков и Ангелов настояха САС да изчака Върховният касационен съд да се произнесе по частната им жалба срещу отказа на градския съд да упражни косвен контрол над решението на БНБ за отнемането на лиценза на КТБ. Апелативните съдии отказаха и посочиха, че съдебният контрол по решението за отнемането на лиценза вече е упражнен от Върховния административен съд. Освен това съдиите отхвърлиха и искането на "Бългериан акуизишън къмпани" за отправяне на преюдициално запитване до съда в Люксембург.

САС отхвърли и искането на адвокатите на "Бромак" и бившите директори да изиска болничен лист на съдия Иво Дачев от СГС, който гледа делото на първа инстанция. Менков и Ангелов настояваха, че съдия Дачев е написал решението си за фалита докато е бил в болнични, а това според тях правело акта му нищожен.  

Апелативният съд отказа да назначи експертиза, която да установи състоянието на КТБ. "Преценката за него е оставена на БНБ, а не на съда", посочиха магистратите в определението си.

Адвокатът на фонда за гарантиране на влоговете Георги Събев пък посочи, че е абсолютно недопустимо, че едни и същи адвокати – Менков и Ангелов, защитават бившите директори на КТБ и мажоритарния акционер. Това е конфликт на интереси, каза Събев. Той заяви още, че няма как да се признае право на въззивна жалба на акционерите, тъй като те са кредитори на КТБ, а фондът за гарантиране на влоговете като най-голям кредитор няма подобно право. "Правната фигура е аналогична", каза адвокат Събев.  

Съдиите Светла Божкова, Теодора Кръстева и Светла Чорбаджиева обявиха, че няма да се произнесат по допустимостта на жалбите днес, а в решението си. За разлика от първата инстанция, САС заседава при открити врати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във