Параграф22 Daily

§22 Новини

До седмица СГС ще реши да бъде ли открита процедура по несъстоятелност на КТБ

До седмица съдията от Софийския градски съд Иво Дачев ще обяви решението си - да бъде ли открита процедура по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. След края на закритото съдебно заседание юристи коментираха, че осребряването на активите и разплащането с кредиторите на банката може да започне най-рано след година и два месеца.

При закрити врата Софийският градски съд гледа делото за фалита на Корпоративна търговска банка. След изричното запитване на съдията по делото Иво Дачев дали страните са съгласни процесът да е открит, за закрито заседание изрично са настояли от КТБ и Фонда за гарантиране на влоговете, стана ясно в съдебната зала.

КТБ се представлява в този процес от временните синдици. Останалите участници в него са БНБ, Софийската градска прокуратура, "Бромак" на Цветан Василев, Bulgarian Acquisition Company на Оманския фонд. Съдия Иво Дачев трябва да прецени основателно ли е искането за обявяването на КТБ в несъстоятелност. След края на съдебното заседание той ще има седмица, за да обяви решението си, като то влиза в сила, независимо от това дали някоя от страните ще го обжалва.

Откриването на процедура по несъстоятелност отваря и вратите за следващите процедури в сагата КТБ - назначаване на постоянни синдици, оценка на активите на банката, подаването на лист на чакащите, които искат да си върнат парите от продажбата на тези активи, като на върха на тази листа е държавата, а накрая - вложителите със средства над гарантираните от закона влогове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във