Параграф22 Daily

§22 Новини

Добре ли е Малина Крумова? Иска да отнема шофьорските книжки на мъжете над 60 години

Ще бъдат ли отнемани книжките на възрастните шофьори? На този въпрос се опита да даде отговор председателят на Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата Малина Крумова. Вчера тя бе разпъната на кръст в социалните мрежи заради безумните си твърдения, че възрастните шофьори били опасни, сочи Нова Тв.

Възрастните са по-рисковите шофьори поради хронични заболявания и забавени реакции, но от друга страна не е нормално да ги задължават да работят до 65 години и то да са заети с дейности, от които зависи животът на стотици хора, а да нямат право да карат кола след като навършат 60, възмущава се и Флагман.

Още вчера Крумова разбра какви простотии е наговорила и започна да дава заден. „Създава се излишна истерия. Това, което се обсъжда в момента, не е официално предложение, не е изнесено като нещо, което ще се въвежда“, заяви Крумова. „Категорично не става въпрос за допълнителни тестове, които да са свръх това, което вече се изисква. За подновяване на книжка в момента е нужно медицинско свидетелство за физическа годност на шофьорите. Единствено обсъждахме това да става на по-кратки периоди, т.е. не на 10 години, както е в момента. Такава практика има в други европейски държави“, подчерта шефката на Агенцията за пътна безопасност.

Шведите и датчаните са въвели такава практика, уточни тя. „Самостоятелно такава мярка няма да доведе до намаляване на жертвите по пътищата, а тя трябва да е като елемент от комплекс от мероприятия. Правим комплексен анализ. Мерките се отнасят за всички водачи, тъй като всяка възрастова група крие различни рискове. Младите са по-арогантни на пътя или по-неуверени“, заяви Крумова.

„Не става въпрос за отнемане на книжки. Създава се излишен шум. Не искаме да сваляме от колите хората на възраст, защото те могат да изберат за нещастие други по-опасни за тях начини на придвижване, като например да са велосипедисти или пешеходци“, добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във