Параграф22 Daily

§22 Новини

Доброволец дава тел. 112 на прокурор след наводненията

27-годишен спасител доброволец от наводненията даде на прокуратурата тел. 112 заради бездействие, стана ясно от ТВ репортаж. Милен Ангелов от Велико Търново твърди, че иска разследване, след като видял как четиримата, спасени от водния капан на река Белица край Дебелец, били оставени на произвола на съдбата. Семейството беше извадено от водолаз и доброволец с лодка. Край бедстващите часове наред са били безпомощни и пожарникари и полицаи, защото нямали оборудване.


Милен Ангелов e един от доброволците при наводненията край село Дебелец. Опитът си придобива на студентска бригада в САЩ. Там изкарва курс за спасители, става доброволец на американския червен кръст, а после започва стаж в полицията на Вашингтон. Участвал е в десетки спецоперации по спасяване на хора. Според него при наводненията край Дебелец пожарникарите не разполагали с необходимата екипировка. Тогава Милен звъни на телефон 112, за да поиска въздушна помощ, тъй като тя ще пристигне най-бързо. Оттам му обяснили, че могат единствено да се обадят на пожарна безопасност.


В жалба до прокуратурата Милен посочва конкретни текстове от Наказателния кодекс и от правилника за реакция на единния европейски номер за спешни повиквания, които не са спазени.


От Окръжната прокуратура във Велико Търново заявиха, че към момента не могат да коментират случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във