Параграф22 Daily

§22 Новини

Доживотна присъда за убийството на полицай

Варненският апелативен съд потвърди доживотната присъда на Йордан Петров за убийството на полицая Филип Филипов на 16 януари 2001 г. във Варна. Пресслужбата на съда припомня, че през 2002 г. Йордан Петров беше оправдан от Варненския окръжен съд по делото за тройния разстрел в село Куманово през 1999 г. - на полякинята Анна-Мария (42 г.), българския й съпруг Стефан Костадинов (52 г.) и брат й Ян Мусик (48 г.) и осъден за серия от грабежи, палеж и притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Тази присъда бе изменена през януари 2003 г. от Варненския апелативен съд, който му присъди доживотна присъда при специален режим за съучастие със Златин Златинов в убийството на служителя на МВР.

След като ВКС потвърди това наказание, присъдата влезе в сила през юли 2004 година. Извършителите на тройното убийство останали неразкрити дълго време. Тройната екзекуция започнала да се разплита на 16 януари 2001 г. Тогава на кръстовището на улиците "Дрин" и "Самсаров" бяха простреляни двама полицаи - сержантите Филип Филипов и Ивайло Иванов. Третият - Венцислав Илиев, се отърва без наранявания. След едноседмична кома Филипов издъхна в болницата.

На местопрестъплението бе открита личната карта на Златин Златинов. Впоследствие се оказало, че малко преди това престъпниците опитали безуспешно да разбият бижутерски магазин. След стрелбата Йордан и Златин избягали.

Полицаите открили квартира, използвана от двамата подсъдими като базов лагер. В жилището бил намерен и фотоапарат "Канон", собственост на убитите Стефан и Анна-Мария.

По-късно Петров е бил задържан в Дряново, а Златин се самоуби в къщата на дядо си, докато е бил издирван за престъпленията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във