Параграф22 Daily

§22 Новини

Докладна в община Бургас за продажба на парцел провокира гражданско недоволство

Представители на Средна европейска класа и граждани изразиха недоволството си от докладна записка за продажба  на общински терен  в Бургас. Той се намира на ъгъла на улиците "Христо Ботев" и "Македония", пред блоковете 50 и 31, до ДГ Раковина. Сега на мястото функционира топла скара, уточнява БНР.

Комплекс Възраждане е презастроен и подобни предложения пораждат обществена реакция. Не са съгласни живущите тук да се построи поредната сграда- това заявяват от СЕК. Стоян Царев отбеляза:  Община Бургас е готова да продаде парцел от 219 квадратни метра на фирма, която има павилион на това място. Нищо не налага продажбата на тази земя. Павилионът е 32 квадрата, земята 219 кв. За нея ще се платят около 200 хиляди лева. Наскоро във Възраждане се продаде земя на търг, чиято цена достигна 1000 евро на квадрат, а тук се искат 1000 лв на квадрат.

Към момента няма разрешително, няма инвестиционно намерение, но едва ли някой ще плати 200 хил., за да си направи по-хубав павилион, при това 200 кв., добавя Царев.  Преди седмици общината отчужди два парцела в Изгрев, защото пречеха на гражданите, щеше да има презастрояване. Там общината плати, а сега решава да продаде, без да е наложително, собствения си имот, тук, където няма място да се разминеш, има и детска градина.

Районът е обект на шумово и прахово замърсяване, и настояха да остане растителност.

Общинският съвет ще разгледа докладната записка на сесията в сряда, 27 май. В нея се посочва продажба на недвижим имот частна общинска собственост. Постъпило е заявление от ЕМДИ Бс ЕООД. Дружеството е собственик на масивна едноетажна сграда.Сградата е бивш пункт на Топливо.Община Бургас е собственик на УПИ IV-301 в квартал 138, целият с площ 219 кв. , отреден за обществено обслужване. Продажба на земя частна общинска собственост може да се извърши на собственици на законно построена сграда  в общински поземлен имот от кмета без търг или конкурс, с решение на Общинския съвет.

Искането е разгледано от Комисия, която потвърждава, че са налице условията да бъде продаден на правоимащите въз основа на пазарна оценка от независим оценител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във