Параграф22 Daily

§22 Новини

Домашен арест за прострелялия свой бизнес конкурент

Варненският апелативен съд определи „домашен арест“ за мъжа, който простреля свой бизнес конкурент на оживен булевард. Айдън А. беше с мярка „задържане под стража“ от 25 април по силата на определение на Варненския окръжен съд. Прокуратурата повдигна на извършителя на стрелбата обвинение в опит за убийство по начин и със средства, опасни за живота на мнозина. Той обжалва ареста си пред Апелативния съд.

На 23 април вечерта на бул. „Ген. Колев“ 40-годишният мъж простреля 29-годишния Боян Х. Автомобилите на Айдън и конкурента му в бизнеса с дюнери Мехмед М. се засекли на пътя, а пострадалият Боян Х. бил в трета кола. След пререкания Айдън стрелял със законно притежаван пистолет първо във въздуха, а след това – в опонента си. Пострадалият бил приет в болница в животозастрашаващо състояние.

Според защитата, няма доказателства за извършен опит за умишлено убийство. Мъжът е действал при неизбежна отбрана, тъй като бил принудително спрян в автомобила си и нападнат от двама души, единият от които - с мачете, се посочва в жалбата.

Според Апелативната прокуратура, няма данни, които да поставят под съмнение авторството на деянието и основанията за повдигане на най-тежкото обвинение. За него законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. Деянието е с изключителна обществена опасност – използвано е огнестрелно оръжие на обществено място, в центъра на града. С дръзкото си поведение обвиняемият е изложил на риск живота и здравето на случайно преминаващи хора, са аргументите на прокуратурата.

Чрез видеовръзка от ареста, Айдън А. каза, че оказва съдействие на разследващите и няма намерение да се укрива.

Апелативната инстанция прецени, че жалбата му е основателна. В хода на досъдебното производство е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление. Събраните доказателства, с които съдът се е запознал, обосновават подозрението, че мъжът е произвел изстрелите. В резултат е застрашил живота и е увредил здравето на пострадалия. Съдебният състав счита, че прокуратурата има основания да разследва престъпление против личността. Липсват обаче доказателства, включително медицински документи, които да посочват при какви обстоятелства е произведен изстрелът и къде е попаднал. Не са налице данни за реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление. Той е семеен, с постоянен адрес, с добри характеристични данни и чисто съдебно минало. Затова въззивният състав счита, че най-тежката мярка за принуда не е законосъобразна. С оглед тежестта на обвинението я заменя със следващата по степен – домашен арест. Контрол по спазването на наложените ограничения в придвижването ще се прилага с електронно наблюдение.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се изменя съдебният акт на Окръжен съд – Варна и се взима мярка за неотклонение „домашен арест“ на обвинения в убийство Айдън А., е окончателнo, информират от пресцентъра на АП-Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във