Параграф22 Daily

§22 Новини

Домашната ракия – традиция или прикритие за нелегални винпроми

В спор с много висок градус се превърна дискусията в студиото на „Тази неделя” за режима, по който вече се вари домашна ракия. Той предизвика протести и обвинения към депутатите, че защитават интересите на големите играчи в алкохолния бранш. Темата стана актуална и покрай трагедията в Якоруда, където метилов алкохол взе жертви. „Няма друга малоумна страна в света, която да си обвинява всеки ден официалните производители, че произвеждат боклуци – а един казан 1000 литра е един малък винпром без лиценз”, посочи журналистът Иван Бакалов, който следи темата за ментетата от началото на 90-те.

Производители на домашна ракия искат помощ от Бойко Борисов. Те заплашват с национален протест, ако не бъдат отменени новите правила за варене. Той даде пример с Шотландия, където никой не би си помислил да сочи с пръст големите производители на уиски, докато възхвалява незаконния „мууншайн”.

„И през турско се е пила ракия, домашна ракия”, заяви съпредседателят на сдружение "Българската домашна ракия" Андон Андонов и посочи, че по данни на държавата, има 3015 малки обекта за дестилиране, от които работят 1400 и плащат 700-800 000 лева акциз. Бакалов отбеляза, че има още хиляди незаконни казани, а през регистрираните минава повече материал, отколкото се декларира: „Половината реколта грозде минава през такива казани”.

Производителите са недоволни конкретно от ограничението в обема на казаните (до 500 литра) и уведомителния режим за работа в периода от януари до юли. По отношение на последното Андонов заяви, че всъщност през зимата и пролетта на практика на него и колегите му с малки обекти за дестилиране се забранява да работят – никой клиент нямало да чака 14-дневния срок след подаването на уведомлението, за да превърне суровината в ракия. „През зимата се вари ракия от боклуци”, категоричен беше обаче Бакалов. По думите му питиетата, направени от стари джибри, компоти и хранителни отпадъци са най-опасни.

Той посочи, че при газова хроматография 9 от 10 домашни ракии са с отклонения, като освен наличието на метил има и „едни тежки фракции, които тровят бавно”. „Ще има още отровени и знаете ли кои ще са – като в Турция, туристи по морето на ол инклузив хотелите, където наливат домашна ракия и водка”, предупреди журналистът.

Андонов го контрира, като заяви, че казаните на него и колегите му не са в състояние да произведат такъв тип спирт. Бакалов посочи, че често се прави „бъркоч” от етанол и смъртоносния метанол, като вероятно именно това е убило и мъжете в Якоруда. Той призова да не пием ракия от туби и пластмасови дамаджани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във