Параграф22 Daily

§22 Новини

Доносите пак се харчат: ще се проверяват и неподписани сигнали, подкрепени с доказателства

Предварителна проверка по неподписани сигнали от граждани, но подкрепени с доказателства, ще извършва Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Това обясни пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Меглена Кунева, която е ангажирана с изработването на антикорупционното законодателство.

Миналата година парламентът отхвърли първия вариант на нейния закон.

Днес новият проект е минал на оперативно заседание на кабинета, на което се чуват политически аргументи, а същинското съгласуване на материала започва тепърва.

Той вече е предоставен на парламентарните групи от управляващото мнозинство - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ. Законът ще бъде качен на страницата на МС, ще има 14-дневен срок за бележки. След това ще бъде гласуван на нормално правителствено заседание, разясни процедурата вицепремиерът.
Директорът на Националното бюро трябва да е юрист с 10 години стаж, а заместниците му да са с висше образование и 7 години стаж. Всички те ще се избират от Народното събрание.

Предвижда се винаги при установен конфликт на интереси да се прави проверка на имуществото. Органът ще проверява лицата от високите етажи на властта в частта за противодействие на корупцията.

Разширява се субектният обхват по отношение на имуществените декларации като по изрично настояване на премиера Борисов са добавени висшият команден състав на армията, строителният контрол, ДФ"Земеделие", Автомобилна администрация, съобщи Меглена Кунева. В този кръг, по стара идея на Кунева, попадат и главните архитекти, ректорите, директорите на болници.

В същото време се редуцират случаите на проверки по отношение конфликта на интереси на висши чиновници. Сега, даде пример Кунева, комисията проверява над 100 хиляди човека, но над 70 на сто са за дребни случаи и по-голямата част пада в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във