Параграф22 Weekly

§22 Новини

Дори бивши лвовски депутати протестират срещу нацистско шествие

Бивши депутати-антикомунисти от областния съвет на западноукраинския град Лвов, избрани от народа на т. нар. "първи демократични избори" през 1991 г., се обявиха срещу планирания за днес "Марш на величието на духа", посветен на поредната годишнина от създаването на доброволческата СС дивизия "Галичина" и провеждан по традиция в столицата на Западна Украйна - град Лвов.


СС дивизия "Галичина" е била съставена изцяло от западноукраински националисти и се е "прославила" с невиждана жестокост срещу мирното население по време на Втората световна война, съобщи информационната агенция ИТАР -ТАСС като се позовава на общото изявление на бившите депутати.


Историческа справка:


Дивизия СС "Галичина" (пълно название - 14 Waffen-Grenadier-Division der SS "Galizien"), е одна от военно-полицейските дивизии на Ваффен-СС по време на Втората световна война и е била попълнена изцяло от украински доброволци. По-късно е била формално включена в состава на т. нар. Украинска национална армия, подчинена на бандеровския Украински национален комитет.


Дивизията се е комплектувала от жители на дистрикта Галиция на полското Генерал-губернаторство. За първи път влиза в бой с части на Съветската армия край град Броди през юли 1944 г. и е почти напълно унищожена. Преди това, от есента на 1943 г., е участвала активно в антипартизанската война на германците из цяла Европа.


След реорганизация и попълване с личен състав и въоръжение дивизията е била хвърлена за потушаване на Словашкото въстание, а в началото на 1945 г. е била прехвърлена и на Балканите за борба с югославските партизани.


В последните дни на април 1945 г., дивизия формално е била преобразована в 1 украинска дивизия на Украинската национална армия.


В периода 8-11 май 1945 г. частите на дивизията са се предали на американските и на британските войски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във