Параграф22 Daily

§22 Новини

Дори прокуратурата се отчая от полицейските "доказателства"

Разследването на едно от най-жестоките престъпления в Бургас - убийството на мъж и жена в бургаското село Рудник, се оказа в задънена улица. Преди броени дни прокуратурата прекрати наказателното производство срещу единствения обвиняем Иван Симов, съобщи burgasinfo.com. Папката със събраните до този момент доказателства трябва да се върне при криминалистите, които ще търсят нови улики.


38-годишният Симов собственоръчно получи постановлението в съдебната палата, където бе заедно със сестра си Щиляна. Документът му връща статута на гражданин, който не е привлечен като обвиняем, освен ако близките на убитите не решат да обжалват прокурорския акт.


Живеещите на семейни начала Стоян Вълчев и Тодорка Калпаклиева бяха застреляни в края на септември 2010 г. Телата им бяха намерени на различни места, по различно време.Те имаха момиченце с тежки увреждания. След убийството детето прекарало повече от две денонощия само в къщата, без никакви грижи. То почина няколко месеца по-късно.


За екзекуцията бе обвинен Иван Симов, познат на семейството. Както жертвите, така и Симов живеят в село Рудник.


Още от началото Симов отрича да е извършител на убийството. Той обаче прекара повече от две години в затвора, делото срещу него стигна до съд и прокуратурата поиска доживотна присъда без право на замяна. През май м. г. обаче магистратите го оправдаха поради липса на доказателства.


Прокурорът Димо Маджаров протестира пред апелативен съд, но вместо да насрочат заседание, през ноември м.г. магистратите върнаха делото за ново разглеждане на първа инстанция от друг състав. Според запознати, едно от основанията са съмненията, че убийството не е извършено само от един човек, а криминалистите не са събирали доказателства в тази посока.


Двете жертви са убити с различни оръжия, механизмът на извършване на престъплението въобще не е изяснен, има и други разминавания, така че прекратяването на наказателното производство срещу Симов е напълно логично, коментира единият от защитниците на Симов - адвокат Пламен Найденов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във