Параграф22 Daily

§22 Новини

Досъдебни производства за издадени сертификати на неваксинирани лица

Районна прокуратура-Пловдив наблюдава две досъдебни производства за извършени документни престъпления във връзка с издадени „зелени сертификати“ на лица, които не са ваксинирани.

На 29 ноември 2021 г. са извършени претърсвания и изземвания на адреси в гр. Раковски и гр. Асеновград, както и в два медицински центъра за ваксинация там. До момента по двете досъдебни производства са разпитани свидетели, иззети са множество документи, сред които над 20 000 декларации за информирано съгласие.

По първоначални данни около 250 лица са регистрирани в Националния ваксинационен регистър, докато са се намирали в чужбина към датата на имунизацията. Те са заплащали суми между 200 и 400 лева на посредници, за да бъдат вписани като ваксинирани.

По делото предстои да бъде извършен голям обем от следствени действия, включително разпити на множество свидетели и назначаване на графологични експертизи. Четири лица са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР.  Действията по разследването продължават.

Подробности за случаите бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР-Пловдив. В него участваха Чавдар Грошев, районен прокурор, Атанас Илиев, заместник-районен прокурор и комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във