Параграф22 Daily

§22 Новини

Досъдебни производства за нарушаване на карантината

В Хасково е била извършена проверка на адрес, на който трябвало да пребивават баща и син, на 46 г. и на 22 г., с предписание от РЗИ, за задължителна карантина за 14 дни. Полицейските служители не ги открили в жилището им. В проведен разговор по телефона те обяснили, че отишли на погребение на техен близък. На двамата е било разпоредено да се прибират на посочения за карантината адрес.

На 27 март 2020 г., е извършена проверка в село в област Хасково, където трябвало да изпълнява задължителна 14-дневна карантина 27-годишна жена. Полицейските служители я открили да върви по улицата заедно с две малолетни деца. Жената обяснила, че е ходила до магазина, за да си купи цигари.

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Г.С. (на 19 години) за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Обвиняемият Г.С. е студент във Великобритания, като след завръщането си от чужбина бил задължен да спазва предписанието на Регионална здравна инспекция за 14-дневна карантина, във връзка с епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Въпреки това, на 22.03.2020 г. той я нарушил и излязъл на разходка с баща си на ул. „Даме Груев“ в гр. Благоевград.

Престъпното деяние е било извършено от Г.С. по време на извънредното положение в страната, обявено на 13.03.2020 г. от Народното събрание на Република България и въведените противоепидемични мерки със заповед на министъра на здравеопазването. То е наказуемо с лишаване от свобода за срок до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева. Лицето е с чисто съдебно минало.

Към настоящия момент Районна прокуратура – Благоевград наблюдава пет досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. Внесеният днес в съда обвинителен акт е първи от водените дела за това престъпление.

Районна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за нарушаване на карантина от мъж, опитал се да влезе в магазин, но не го допусналНа 17 март 2020 г.,  31-годишен мъж влязъл на територията на Република България, от зона с разпространение на COVID - 19, при което той декларирал, че ще изпълнява 14-дневната си карантина в гр. Стара Загора. От РЗИ – Стара Загора подали във Второ РУ на МВР – Стара Загора данни и адреси на лица, които са под карантина, за извършване на проверки. На 22 март 2020 г., при посещение на полицейски служители в дома на 31-годишния мъж било установено, че той не е на посочения адрес. На 25.03.2020 г. бил подаден сигнал от продавач-консултант в търговски обект, че мъжът се е опитал да влезе в обекта, но не е бил допуснат, тъй като служителите знаели, че лицето е било в чужбина и е под карантина.Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във